ZBOG ČEGA JE ZDRAVSTVENI KARTON MALE DANKE VAŽAN FAKTOR? Detektiv Braca za Espreso o novim informacijama i snimku
Braca Zdravković, Foto: Privatna arhiva

braca zdravković se oglasio za espreso

ZBOG ČEGA JE ZDRAVSTVENI KARTON MALE DANKE VAŽAN FAKTOR? Detektiv Braca za Espreso o novim informacijama i snimku

Privatni detektiv Braca Zdravković za Espreso kaže da u slučaju nestanka dvogodišnje devojčice iz Bora ima više nelogičnosti

Objavljeno: 11:10h

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora ušla je u deveti dan, a nakon objavljivanja snimka na kom je možda nestala devojčica, istraga ide u više pravaca.

U istragu se uključio Interpol, bečka i slovenačka policija.

U pitanju je žuta Interpol potraga, odnosno potraga za nestalim licima. U ovom slučaju, podaci se mogu menjati na svakih sat vremena, odnosno mogu biti ažurirani.

Danka Ilić Interpol
Danka Ilić Interpol foto: NTERPOL / SCREENSHOT

Nadležni su i dalje u Banjsko polju, a jutros je policija krenula u opsežnu akciju sa psima tragačima na mestu gde je Danka poslednji put viđena.

Ispred stana u Boru u kom živi porodica Ilić skinuta je sigurnosna kamera koja je snimala deo zgrade baš ispred njihovog stana.

I dok cela Srbija i region čekaju nove informacije u slučaju nestale Danke, nadaju se srećnom ishodu i brzom kraju agonije koja traje već devet dana, čeka se oglašavanje bečke policije u vezi identifikacije osoba na snimku.

Privatni detektiv Braca Zdravković za Espreso kaže da u slučaju nestanka dvogodišnje devojčice iz Bora ima više nelogičnosti.

- U ovom slučaju ima više nelogičnih detalja, koji se takođe mogu posmatrati i kao logični zavisno iz kog ugla se gleda. Kad radite u policiji vi ste navikli da stvari ne gledate iz svog ličnog ugla već iz ugla onoga sa kim razgovarate, navikli ste da umete da se konektujete na nečiji misaoni tok pa da iz toga izvučete neke pretpostavke koje mogu dovesti do rešenja nekog slučaja, naveo je Braca.

Braca Zdravković
Braca Zdravkovićfoto: Privatna arhiva

Naš sagovornik je istakao i da ne može u potpunosti da isključi otmicu,iako su za nju jako male šanse u seoskoj sredini, gotovo minimalne.

- Ljudi na selu su teritorijalni, oprezni i ne može ništa da im promakne: ni strana osoba, ni nepoznat auto, pa čak ni broj registarskih tablica.

Nakon pojavljivanja snimka na kom je možda mala Danka, istraga ide u više pravaca ali se i dalje pretražuje Banjsko polje.

Kako su mediji preneli, jutros se tamo uputila dodatna patrola policije, crni kombi i marica.

Zanimalo nas je da li to znači da je isključena mogućnost da je na snimku zaista Danka ili se tokom potrage za nestalima akcenat uvek stavlja na lice mesta gde su nestali, bez obzira na to koliko je vremena prošlo i situacije u kojima je teren više puta detaljno pretražen.

- Istrage ovakvog tipa uvek se rade u više pravaca i paralelno sve do onog momenta dok jedna linija istrage ne pokaže neki konkretan rezultat ili jasan trag. Ukoliko se policija ponovo vratila na mesto nestanka i nije ga odbacila, to bi trebalo da znači da je Danka zaista tu i nestala, a ne na nekom drugom mestu. Nije isključena ni mogućnost da je devojčica na snimku Danka, ali ja lično u to ne verujem iz više razloga, naglašava Zdravković za Espreso.

Zašto još uvek nije potvrđen identitet devojčice sa snimka?

Protok vremena u slučaju nestale devojčice (2) iz Bora je veliki, a snimak iz Beča dodatno je "podgrejao" javnost u Srbiji, regionu ali i u delu Zapadne Evrope.

Bečka policija se uključila u čitav slučaj i tragaju za Rumunkama koje su navodno na snimku.

Žena koja je snimljena u Beču
Žena koja je snimljena u Bečufoto: MUP Srbije

Postoje razne metode utvrđivanja identiteta snimljenih osoba, ali se policija iz Austrije i dalje ne oglašava sa konkretnim informacijama.

- Između devojčice na snimku i male Danke postoji zaista zapanjujuća sličnost. Međutim, razlika je u obliku očiju, koliko sam ja mogao da primetim. Rumuni imaju specifične oči i na osnovu toga možete uvek da ih prepoznate. Kad nestane punoletna osoba, policija tačno zna na osnovu jedne cifre na ličnoj karti koliko ima njoj sličnih osoba u istoj državi. Kod deteta je to teže, jer ono nema lična dokumenta. Međutim, jedine osobe koje sa sigurnošću mogu da kažu da li je to Danka ili nije su njeni roditelji, a njihov odgovor na ovo pitanje zvanično još uvek ne znamo, istakao je privatni detektiv.

Zanimalo nas je i da li objavljivanje snimka iz Beča na kom je nadovno mala Danka štetno ili korisno u slučaju potrage za nestalim licima.

- Može biti korisno samo ukoliko se snimak preda direktno policiji. U ovom slučaju, koliko sam ja shvatio, snimak je kružio društvenim mrežama pre nego što je predat policiji. Osoba koja je snimala nije bila dosledna, nije recimo ostala na tom mestu i pratila te dve žene sa detetom do njihovog odredišta, iako su se one ponašale potpuno normalno. U ovakvim situacijama potrebno je da građani budu dosledni, naglašava Zdravković za Espreso.

Putem medija, javnost u Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Sloveniji i Rumuniji upoznata je sa slučajem nestale devojčice iz Srbije. Da li to uskoro moglo doneti konkretne rezultate ili barem neke pomake u istrazi?

- Beč je grad koji je u potpunosti pokriven policijskim kamerama, tako da sam siguran da će se uskoro pronaći dete sa snimka kao i te dve žene, ako nisu već i pronađene i čekaju se rezultati recimo DNK analize, kaže Braca.

Gde se "krije" ključ rešenja slučaja?

- Ključ rešenja ovog misterioznog slučaja biće nešto toliko jednostavno što je od početka bilo i najlogičnije, a ujedno i najnelogičnije, misteriozno napominje Braca za Espreso, neotkrivajući detalje.

Naš sagovornik smatra da je i zdravstveni karton deteta koje je nestalo važan činilac.

- U ovakvim slučajevima od posebnog značaja su lokalna policija i njihovi operativci, jer oni najbolje poznaju svoje sugrađane i njihov način razmišljanja i delanja u određenim životnim situacijama. Nešto što je nama u Beogradu nezamislivo - u nekom udaljenom selu na drugom kraju države nije nezamislivo već očekivano. Zdravstveni karton deteta koje je nestalo je veoma važan, jer on može da ukaže na neke zdravstvene ili psihičke probleme koji su i doveli do njegovog nestanka, kaže Braca Zdravković za Espreso.

Podsetimo, nestala devojčica ima smeđu kosu, braon oči, visoka je oko 85 cm. Na sebi je u trenutku nestanka imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Printscreen/ Facebook/ Jovana Dragomirovic

Bonus video:

03:12

KURIR NEZVANIČNO SAZNAJE KAD ĆE SE OTKRITI IDENTITET DEVOJČICE SA SNIMKA IZ BEČA Sve službe prešle na istragu sistemom eliminacije

(Espreso/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.